Even er tussenuit, weg van corona. Een paar dagen grotendeels vergeten in wat voor vreemde tijden we leven. Na wat opzoekwerk leek een stuk GR129 het interessantste wat hiken in Belgie betreft, zonder per ongeluk Frankrijk of Luxemburg binnen te wandelen. Begin september, niet overdreven vroeg in de ochtend, nemen Hava en ik de trein aan Dampoort. Eerste keer hiken en eerste keer hiken in Belgie.

Dinant > Les Praules · 18km

Rond de middag in Dinant. Broodje eten op een bankje aan de rivier. En dan op zoek naar de GR markeringen en klimmen richting Citadel. Iets ervoor naderen we een gans rondlopend op een bouwwerf. Hava staart wat te lang naar het beest, waarop de gans besluit in de aanval te gaan. Ik word prompt als menselijk schild gebruikt. Hava veilig, ik iets minder fortuinlijk. Niet in staat te bewegen, een gans in volle charge. Om vervolgens in mijn enkel te bijten. Wat een start.

Later in de middag passeren we door het kleine Foy-Notre-Dame waar we begroet worden door dit meesterwerk in vertaling. Maak je geen zorgen, het Engels is even erbarmelijk als het Nederlands.

Wanneer de nacht van 23 tot 24 december 1944, de Duitse troepen het kleine dorp, het was niet certe stap investeerden om Leeg aan te voeren, maar omdat het dorp zich op de weg van de Maas bevond en een arrest in wachten van de ravitaillering en de versterkingen alvorens zich in de richting van de rivier vooruit te snellen toeliet. [...]
Op 24 december, gaf een opgezette Jeep zich van 3 beklede Duitsers met Amerikaanse gevolgen terug op weg van Sorinnes en onderschepte twee geallieerde vrachtwagens van benzine teneinde vol van enkele voertuigen te doen.

We hebben er het raden naar wat er zich die nacht juist heeft afgespeeld. Maar het was vast spannend en historisch relevant. Het avontuur gaat verder.

De luitenant Rudolf Siebert die zich in de klokketoren bevond, aangekomen de geallieerde tanks leeft en zijn meerdere verwittigde, von Böhm. Deze vroeg aan zijn troepen om te proberen om tot gevallen van de nacht erop te staan alvorens een plooi te proberen. [...]
Om 17H00, hadden een deel zich van de Duitse troepen kunnen opvouwen door al hun voertuigen op te geven terwijl bijna 600 soldaten van wie von Böhm zich teruggaven. Als er geen slachtoffers bij deze confrontatie waren, vervolgens betreurde men, het overlijden van een jonge jongen van 3 jaar, opgegeven Jean-Pierre Matz, slachtoffer van een Panzerfaust (soort Duitse Bazooka).

De Panzerfaust, een soort Duitse bazooka. Duidelijk. Gelukkig is het een mooi infobord en pitoresk dorpje. We eindigen de dag op Paradiso Camping, aan de oevers van de Lesse. Vriendelijke uitbater en degelijke goedkope camping. Ideaal om onze tenten een nachtje neer te poten. Noodles!

Les Praules > Wellin · 26km

Geen ochtendmens. Tenzij ik aan het hiken ben, dan verander ik in een extreme ochtendmens. Daglicht optimaal benutten dus vroeg of heel vroeg uit de veren, bij voorkeur in de schemering net voor de zon opkomt. Sorry Hava. Wel genieten van een prachtige zonsopkomst over de velden elke dag!

In de loop van de dag nadert de trail even de autostrade aan het wegrestaurant van Wanlin. Het is nog redelijk vroeg in de middag wat het de perfecte plaats maakt voor een lange pauze. Wie droomt er niet van een tanksation naast de snelweg. Genieten van de kleine dingen. De pizza met gratis lookbroodjes bleek zeker groot genoeg voor ons beiden.

Vroeg in de avond zoeken we een ietwat verdoken plaatsje langs een bospad dat niet meer in gebruik lijkt. Zomaar je tent ergens neerpoten is toch net iets spannender als je niet hoog in de bergen zit, ver weg van de beschaving. Maar geen levende ziel gezien en de nacht was rustig.

Wellin > Maissin · 34km

We maken een kleine omweg langs de supermarkt en apotheek in Wellin. Onbijten op de parking van de Carrefour, wachten tot hij opent. Zoals ik zei, genieten van de kleine dingen. Nadien nog even langs in de apotheek daar Hava last heeft van haar voeten. En vervolgens terug op de GR129.

In de middag passeren aan Moulin de Daverdisse. Ideaal voor een pauze en ijsje zo dachten we. Corona zegt nee. Terras enkel voor hotelgasten. Da's pech hebben. Gelukkig passeren we later op de dag nog een dorpje dat volgens de kaart een restaurant heeft. Maar dat blijkt in realiteit een doodlopende straat in een woonwijk te zijn. Vreemd.

Aan de grote bivakplaats Bivouac Virée à chêne net buiten Lesse is het - ondanks dat het reeds september is in coronatijden - behoorlijk druk. Een tiental tenten staan al recht. We zetten ons op een bankje om te kijken of we ook hier blijven of verder wandelen tot Camping Trois Fontaines.

Uiteindelijk wandelen we nog een beetje verder, waardoor we een supermarkt passeren om de eerdere debacles te compenseren en nadien op een echte camping kunnen slapen. Chips en cola!

Nu zijn zogeheten trekkersveldjes wel vaker van iets mindere kwaliteit. Je blijft er immers maar één nacht en het is goedkoop. Of zou toch moeten. Ongeveer het dubbel in prijs ten opzichte van de vorige camping, voor een veel triester stukje gras. Een toilet in de ochtend maakt echter veel goed. Hava is blij met haar 6 minuten douche. Die ze op de een of andere manier bijna anderhalf uur laat duren. Ik kijk intussen geduldig uit naar mijn volgende portie noodles.

Maissin > Offagne > Bertrix · 20km

Prachtige ochtend met de opkomende zon over de bossen en velden. De nacht heeft niet al teveel beterschap gebracht voor de voeten dus besluiten we een paar dorpen verder de bus naar Bertrix te nemen, waar we dan de trein huiswaarts kunnen nemen.

Dat bleek niet zo evident. TEC anno 2020. Ticket kopen via website niet mogelijk. Ook sms is onbekende technologie. Er is geen ticketautomaat of verkooppunt in het dorp en de chauffeur is behoorlijk onvriendelijk en zet ons prompt de bus uit zonder enige nuttige informatie hoe in godsnaam je als toerist aan een busticket kan geraken - nadien weet de klantendienst van TEC mij te melden dat het eigenlijk onmogelijk is in onze situatie waar je een dorp binnenwandelt en de bus wil nemen. Thanks but not really. Uit noodzaak wandelen we de 8km tot Bertrix.

Een trein of vier later zijn we weer aan de Dampuurt in het vertrouwde Gent. Kort maar fijn tripje langs de GR129.

Kamperen langs de GR129